Anasayfa
Hakkımızda
Değerlerimiz
Yönetim Ekibi
Ofislerimiz
Hizmetlerimiz
Vergi Hizmetlerimiz
Denetim Hizmetleri
Muhasebe ve Raporlama Hizmetlerimiz
Finansal Danışmanlık Hizmeti
Danışmanlık Hizmeti
Duyurular
İnsan Kaynakları
Çalışma Kültürümüz
İletişim
Sermaye Kaybı Ve Borca Batıklıkta Uygulanacak Usul Ve Esaslar Yeniden Belirlendi
Sermaye Kaybı Ve Borca Batıklıkta Uygulanacak Usul Ve Esaslar Yeniden Belirlendi
Son Duyurular
Mart 2021 Vergi Takvimi
KDV Kısmi Tevfikat Uygulamasında Oran ve Kapsamında Yapılan Değişiklikler
Finansman gider kısıtlaması oranı %10 olarak belirlendi.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin vergi tevkifatı oranı %3 ten %5 e çıkarıldı
Şubat 2021 Vergi Takvimi
Ocak 2021 Vergi Takvimi
Vergi Usul Kanunu uyarınca yapılan reeskont işlemlerinde kullanılan oran %16,75 olarak belirlendi.
Aralık 2020 Vergi Takvimi
Kesinleşmiş borçlara yapılandırma getiren ve vergi mevzuatında bazı değişiklikler içeren Kanun yayımlandı.
Kasım 2020 Vergi Takvimi
Kategori: Denetim Hizmetleri
Sermaye Kaybı Ve Borca Batıklıkta Uygulanacak Usul Ve Esaslar Yeniden Belirlendi
15 Eylül 2018 tarih ve 30536 sayılı Resmi Gazete’de “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376 ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu Tebliğ, sermayenin kaybı veya borca batık olma durumlarında uyulacak usul ve esasları düzenlemektedir. Buna göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin karşılıksız kalması ve genel kurulun sermaye azaltımı, sermayenin tamamlanması veya sermaye arttırılması tedbirlerinden herhangi birini almaması halinde şirket kendiliğinden sona erecektir. Tebliğ hükümleri aşağıda özetlenmiştir:
Son yıllık bilançodan sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının ya da üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması hali sermaye kaybı olarak tanımlanabilir.
Sermaye kaybı durumunda yönetim organı, genel kurulu hemen toplantıya çağırır.
Genel kurulun, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması nedeniyle toplanması halinde, yönetim organı genel kurula sermayenin tamamlanması, sermaye artırımı, bazı üretim birimlerinin veya bölümlerinin kapatılması ya da küçültülmesi, iştiraklerin satışı, pazarlama sisteminin değiştirilmesi gibi uygun gördüğü iyileştirici önemleri sunar. Genel kurul, bu önemleri aynen veya değiştirerek kabul edebileceği gibi başka bir önlemin uygulanmasına da karar verebilir.
Genel kurulun, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin karşılıksız kalması nedeniyle toplanması halinde genel kurul; sermaye azaltımı yapılması ve sermayenin üçte biri ile yetinilmesi, sermayenin tamamlanması veya sermayenin arttırılması kararlarından birini verebilir. Bu üç tedbirden herhangi birisinin alınmaması halinde
şirket kendiliğinden sona erer.
Şirket aktiflerinin borçlarını karşılayamama durumuna borca batıklık denir.
Şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim organı, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartır. Yönetim organı, hem işletmenin devamlılığı esasına hem de aktiflerin muhtemel satış değerlerine göre çıkarılan ara bilânço üzerinden aktiflerin şirket alacaklarını karşılamaya yetmediğine karar vermesi ve sermaye azaltımı, sermayenin tamamlanması veya sermaye arttırımı tedbirlerinden herhangi birinin alınmaması durumunda şirketin iflası için mahkemeye başvurur.
1/1/2023 tarihine kadar, sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir.
Tebliğ hükümleri sermaye şirketlerini (anonim, limited ve paylı komandit) kapsamaktadır.
Yukarıdaki açıklamalar özet niteliğinde olup, Tebliğ’in tamamına ulaşmak için
tıklayınız.
Önceki
Muhtasar Beyannamede Deği...
Sonraki
Yapılandırma Taksit Ödeme...
Buraya Yorumunuzu Bırakabilirsiniz...